Durszlak.pl

czwartek, 7 listopada 2013

Omlet z awokado.

Wiele osób będących na diecie próbuje wyeliminować całkowicie tłuszcze ze swojego jadłospisu, ale czy słusznie? To prawda powinniśmy ograniczyć tłuszcze nasycone (zwierzęce), aczkolwiek jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do wielu korzystnych procesów w naszym organizmie. Pamiętajmy też, że nie wszystkie witaminy rozpuszczają się w wodzie. Niektóre potrzebują właśnie obecności tłuszczów.

Awokado wśród Polaków nie jest zbyt popularne, a szkoda. Jest znakomitym źródłem dobrych tłuszczów i powinno stale zagościć na stołach nie tylko osób będących na diecie. :)



Składniki:
  • 1/4 awokado,
  • jajko,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku.



Sposób przygotowania:
  1. Awokado kroimy w kostkę.
  2. Rozbite jajko mieszamy z awokado, przyprawami i posiekanym szczypiorkiem.
  3. Smażymy na suchej patelni pod przykryciem na średnim ogniu.
Wartości odżywcze dodam jutro, razem z przepisem na guacamole! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz