Durszlak.pl

piątek, 21 marca 2014

Pikantny kurczak w curry.

Jak powszechnie wiadomo ostre przyprawy działają pozytywnie na nasz metabolizm. Osobiście uwielbiam kuchnię indyjską- bogactwo przypraw, nieziemski smak. Tradycyjne dania indyjskie są dosyć czasochłonne, więc dla zaoszczędzenia czasu i zaspokojenia apetytu powstał oto ten kurczak. Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje. Proponuję podać go z ryżem, ale z dobraną sałatką powinien się też dobrze sprawdzić. :)




SKŁADNIKI:
  • 400g piersi z kurczaka,
  • średnia cebula,
  • papryka czerwona,
  • mały jogurt naturalny- nie polecam greckiego, ponieważ się zważy,
  • dwie łyżki oliwy,
  • curry,
  • kurkuma,
  • gałka muszkatołowa,
  • papryka słodka,
  • chilli,
  • pieprz,
  • sól- opcjonalnie.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Na oliwie podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka.
  2. Doprawiamy przyprawami,
  3. Dodajemy posiekaną cebulkę,
  4. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut,
  5. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę,
  6. Zalewamy jogurtem naturalnym.
  7. Całość przyprawiamy do smaku w zależności od indywidualnych preferencji,
  8. Dusimy do momentu, aż papryka stanie się miękka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz