Durszlak.pl

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Omlet z łososiem i kiełkami brokułu.

Kolejny post z serii śniadaniowej. Uwielbiam ryby i owoce morza, więc często będą się pojawiać w menu. Łosoś zawiera bezcenne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, chroniące przed chorobami serca i bólami stawów. W jego mięsie znajdziemy szereg witamin i składników mineralnych tj. wit. B1, B2, B6, B12, A, E, D, jak również: fosfor oraz wapń.




Składniki:
  • jajko,
  • łyżka mleka u mnie 0,5%,
  • łyżeczka mąki pełnoziarnistej,
  • 20g wędzonego łososia,
  • sól, pieprz.


  •  kawałek czerwonej i zielonej papryki,
  • kromka pieczywa żytniego,
  • łyżeczka masła,
  • kiełki brokułu do smaku.
Sposób przygotowania: 
  1. Jajko wbijamy do głębokiego naczynia.
  2. Dodajemy mąkę, mleko oraz przyprawy.
  3. Całość ubijamy trzepaczką do jajek, do uzyskania jednolitej masy.
  4. Wylewamy na rozgrzaną patelnie.
  5. Gdy dolna część omletu się zetnie, a góra pozostanie jeszcze w formie płynnej dodajemy plasterki łososia.
  6. Dusimy pod przykryciem, aż do całkowitego ścięcia jajek i zarumienienia spodu.
  7. Omlet przekładamy na talerz i dekorujemy papryką, kiełkami i dodajemy tost pełnoziarnisty. :)


 Wartości odżywcze omletu:
Kalorie- 120,97
Wieczorem kolejny post- buziaki! :*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz