Durszlak.pl

piątek, 20 maja 2016

Makaron w śródziemnomorskim stylu.

Oto przepis na jedno z dań z wczorajszego foodbooka, który możecie zobaczyć na mojej stronie na facebooku.(klik)

Zimę mamy już zdecydowanie za sobą, o czym przypominają nam coraz to różnorodniejsze owoce i warzywa pojawiające się w sklepach, Już w pierwszej chwili uległam gamie barw obecnej na straganie warzywnym i w efekcie powstał ten ultraszybki makaron. Przygotowanie zajęło mi nie więcej, niż pół godziny, a smak potrawy chodzi za mną do dzisiaj.



SKŁADNIKI:
  • bakłażan,
  • papryka,
  • puszka dobrej jakości pomidorów,
  • średniej wielkości słoik czarnych oliwek,
  • słoik kaparów,
  • oliwa,
  • kilka ząbków czosnku,
  • ulubione zioła, 
  • świeżo mielone pieprz i sól do smaku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Bakłażana kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na oliwie.
  3. Gdy bakłażan już zmięknie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory, oraz czosnek.
  4. Całość doprawiamy ziołami, pieprzem i solą. następnie dusimy przez około 5 minut.
  5. Dodajemy odsączone oliwki i kapary, dusimy kolejne 3 minuty.
  6. Na koniec sos łączymy z odcedzonym makaronem, można całość posypać parmezanem.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz