O zaletach koktajli proteinowych można dużo pisać. Po pierwsze dostarczają nam białka, które jest najważniejszym składnikiem odżywczym, a także błonnika zapewniającego uczucie sytości i korzystnie wpływającego na przemianę materii.
Zalecane przez dietetyków i lekarzy, bo pozwalają uzupełnić także niedobory witamin i minerałów. Koktajle są zdrowym zamiennikiem licznych suplementów diety.
Do wykonania koktajlu użyłam płatków owsianych (źródło: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, manganu, wit. B1, B2, PP i E), otrębów owsianych (fosfor, magnez, żelazo, cynk, wit. B1), zarodków pszennych (fosfor, magnez, żelazo, kwas foliowy, wit. B1, B2, B6, PP i E) oraz len mielony.
Składniki:
- Łyżka płatków owsianych (12g),
- 0,5 łyżki zarodków pszennych (8g),
- 0,5 łyżki otrębów owsianych (8g),
- łyżeczka lnu (2g),
- szklanka maślanki (200ml),
- maliny (80g),
- borówki (80g).
- Płatki, otręby, zarodki i len wkładamy do blendera i miksujemy na w miarę gładką masę.
- Dodajemy maślankę, maliny i borówki- całość blendujemy.
- Jeżeli koktajl jest za mało słodki można dodać łyżkę miodu.
- Całość przelewamy do szklanki i wstawiamy na co najmniej 30 min do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz