Cenię ten przepis nie tylko za wspaniały smak, ale także za jego prostotę. Aby przygotować całość potrzebujemy zaledwie 20-30 min.
Lekka, dietetyczna, szybka i prosta- czego więcej chcieć od sałatki? :)
Składniki (porcja dla 1-2 osób):
- Garść miksu sałat (ew. sałata lodowa),
- Pojedyncza pierś z kurczaka,
- Połowa grejpfruta,
- Garść pestek słonecznika,
- Połowa małej czerwonej cebuli,
- Przyprawy do kurczaka (u mnie curry, słodka papryka i pieprz biały)
- Łyżka miodu,
- Łyżka oliwy z oliwek,
- Łyżka octu balsamicznego,
- Łyżka soku z grejpfruta,
- Łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
Ilość sosu można oczywiście zmniejszyć :)
- Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy i gotujemy na parze 20 min. lub pieczemy 40 min. w 120 stopniach.
- Na talerzu układamy sałatę.
- Obieramy grejpfruta i wybieramy z niego sam miąższ, który przekładamy na talerz z sałatą.
- Słonecznik prażymy na teflonie, dodajemy do reszty.
- Łączymy składniki na sos, do których dodajemy posiekaną cebulkę
- Całość polewamy sosem i zjadamy ze smakiem :)
U mnie niestety bez cebulki, tylko i wyłącznie, że na razie nie mogę jej jeść. Mam nadzieję, że przepis przypadnie do gustu. Czekam na opinie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz