Durszlak.pl

niedziela, 4 sierpnia 2013

Zdrowe placki z cukini.

Będąc u babci nabrałam ochoty na placki ziemniaczane. Biorąc pod uwagę, że wartości odżywczych w nich niewiele zaczęłam szukać alternatywy. Spędzając popołudnie w ogrodzie ze stosem książek kucharskich narodził się ten oto pomysł. :)



 Dlaczego właśnie cukinia?
    Cukinia jest lekka, odkwasza organizm oraz sprzyja przemianie materii. Głównie zbudowana z wody. 100g warzywa zawiera jedyne 15-16 kcal. Jest też  źródłem cennych wartości odżywczych min.: witaminy B1, B2, C,  PP, a także prowitaminy A, wapnia, żelaza, magnezu i potasu- który powinniśmy dostarczać szczególnie latem, gdyż pocenie się powoduje jego utratę. Tyle słowem wstępu. :)

Składniki (na 9 placków):
  • cukinia (400g)
  • 4 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej (50g)
  • 2 jajka 
  • średnia cebula (ok.100g)
  • 1.5 łyżki oregano i bazylii
  • pieprz ziołowy
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  1. Cukinię obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
  2. Dodajemy jajka, mąkę i posiekaną cebulkę i zioła.
  3. Wszystko razem mieszamy.
  4. Patelnie rozgrzewamy i formujemy placuszki.
  5. Smażymy z obu stron, aż do lekkiego zarumienienia.



Podawać można z sosem jogurtowym, tzatziki, lub tak jak ja z czosnkowym. Sos przygotowany na bazie jogurtu naturalnego, więc kaloryczność jest niewielka.

 
Wartości odżywcze:
CAŁOŚĆ: Kalorie:394,50Białko: 21,62g Węglowodany:51,55gTłuszcze:11,32g

1 PLACEK: Kalorie: 45 Białko: 2,4g Węglowodany: 5,7g Tłuszcze: 1,25g

Następnym razem przygotuję tabelę z wykresem wartości odżywczych. Ściskam! :*


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz