Będąc u babci nabrałam ochoty na placki ziemniaczane. Biorąc pod uwagę, że wartości odżywczych w nich niewiele zaczęłam szukać alternatywy. Spędzając popołudnie w ogrodzie ze stosem książek kucharskich narodził się ten oto pomysł. :)
Dlaczego właśnie cukinia?
Cukinia jest lekka, odkwasza organizm oraz sprzyja przemianie materii. Głównie zbudowana z wody. 100g warzywa zawiera jedyne 15-16 kcal. Jest też źródłem cennych wartości odżywczych min.: witaminy B1, B2, C, PP, a także prowitaminy A, wapnia, żelaza, magnezu i potasu- który powinniśmy dostarczać szczególnie latem, gdyż pocenie się powoduje jego utratę. Tyle słowem wstępu. :)
Składniki (na 9 placków):
- cukinia (400g)
- 4 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej (50g)
- 2 jajka
- średnia cebula (ok.100g)
- 1.5 łyżki oregano i bazylii
- pieprz ziołowy
- szczypta soli
- Cukinię obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
- Dodajemy jajka, mąkę i posiekaną cebulkę i zioła.
- Wszystko razem mieszamy.
- Patelnie rozgrzewamy i formujemy placuszki.
- Smażymy z obu stron, aż do lekkiego zarumienienia.
Podawać można z sosem jogurtowym, tzatziki, lub tak jak ja z czosnkowym. Sos przygotowany na bazie jogurtu naturalnego, więc kaloryczność jest niewielka.
Wartości odżywcze:
CAŁOŚĆ: Kalorie:394,50 | Białko: | 21,62g Węglowodany: | 51,55g | Tłuszcze:11,32 | g |
1 PLACEK: Kalorie: 45 Białko: 2,4g Węglowodany: 5,7g Tłuszcze: 1,25g
Następnym razem przygotuję tabelę z wykresem wartości odżywczych. Ściskam! :*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz