Post planowałam dodać z samego rana, ale na planach się skończyło. Zaangażowałam się w pewien projekt, więc po śniadaniu wzięłam się do pracy i tak zleciał cały dzień. Korzystając z chwili przerwy podzielę się z Wami moim pomysłem na omlet białkowy.
Dostałam wczoraj prośbę o posiłek oparty właśnie na białku z małą zawartością tłuszczy i węgli.
Wbrew pozorom trudno jest przygotować coś typowo białkowego. Nawet w jogurtach jest sporo węglowodanów. Myślę, że na początek omlet białkowy będzie okej. W wolnej chwili poszukam innych przepisów opartych na proteinach.
Składniki:
- 3 białka,
- 1 żółtko,
- płaska łyżka mąki pełnoziarnistej,
- 3 kostki szpinaku mrożonego,
- sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku.
Sposób przygotowania:
- Szpinak rozmrażamy.
- W misce miksujemy białka i żółtko.
- Dodajemy mąkę i przyprawy dalej miksując.
- Do gotowej masy dodajemy szpinak i mieszamy widelcem.
- Na rozgrzaną suchą patelnie wylewamy masę i smażymy aż do zarumienienia spodu, następnie przewracamy i gotowe.
Kaloryczność omletu- 194 kcal.
Cały tłuszcz pochodzi z żółtka, więc jak chcemy to możemy użyć np. 5 białek- zwiększy się nam zawartość białka, a tłuszcz spadnie :)
Późnym wieczorem dodam jeszcze jakiś z 6 przepisów, które dla Was mam :)
Mozna zamiast maki uzyc platkow owsianych?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak. :)
Usuń