Durszlak.pl

środa, 13 listopada 2013

Zapiekana ryba z pesto i marchewką.

Cześć kochani!
Mój brak czasu można niestety odczuć w postaci znikomej ilości postów na blogu. Dzisiaj postanowiłam dodać jedno z moich ulubionych wydań dorsza. Pierwszy raz jadłam go na imprezie rodzinnej kilka lat temu, ale postawiłam lekko przepis zmodyfikować.
Zdaję sobie sprawę, że dla wielu najlepiej rybka smakuje smażona w panierce na głębokim tłuszczu, ale uwierzcie. Ta również jest wyśmienita i o wiele zdrowsza. Wasze samopoczucie i figura Wam jeszcze za to podziękują.



SKŁADNIKI:*
  • Kilka marchewek,
  • Filety rybne- polecam w tym wydaniu dorsza, ale inne chude rybki też powinny dobrze się spisać.
  • 3 kromki chleba tostowego graham lub pełnoziarnistego,
  • sok z połowy cytryny,
  • zielone pesto,
  • 150 ml. jogurtu naturalnego 1%,
  • sól, pieprz,
  • łyżka oliwy



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Marchew obieramy, kroimy na talarki i gotujemy na półmiękko.
  2. W międzyczasie filety myjemy, przyprawiamy i kropimy sokiem z cytryny.
  3. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
  4. Wykładamy marchew, a na nią dorsza.
  5. Pokruszony chlebek mieszamy z pesto i wykładamy na rybę.
  6. Całość polewamy jogurtem naturalnym.
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 min.

* Jest to jeden z przepisów, gdzie składniki dobieram "na oko". :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz