Durszlak.pl

środa, 6 listopada 2013

Dietetyczne ciasto czekoladowe bez mąki z bananami.

Kto nie lubi słodyczy? Na to pytanie nasuwa się tylko jedna odpowiedź: nie ma takiej osoby :). Mąka, cukier, słodkie dodatki, a centymetry przybywają. Uważam, że od czasu do czasu można sobie pozwolić na coś słodkiego. Mimo wszystko wolę sama coś upiec niż jeść kupne (połowa tablicy Mendelejewa mnie zniechęca). Ciasto bez mąki, cukru i mleka. Większość z Was pewnie myśli, że to niemożliwe. Też tak myślałam dopóki nie wypróbowałam tego przepisu. Mąkę zastępuje nam fasola, a cukier słodzik. Enjoy!




Składniki:
  • puszka czerwonej fasoli,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki kakao gorzkiego w proszku,
  • 3 spore łyżki jogurty greckiego light,
  • 3 łyżki słodzika,
  • banan,*
  • szczypta soli,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • aromat rumowy,*
*- możecie dać inny aromat i np. bakalie.





Sposób przygotowania:
  1. Fasolę blendujemy na gładką masę,
  2. Białka ubijamy ze szczyptą soli,
  3. Żółtka ucieramy ze słodzikiem.
  4. Następnie dodajemy do żółtek jogurt, kakao, proszek i aromat,
  5. Mieszamy delikatnie, a następnie miksujemy na gładką masę,
  6. Dodajemy puree z fasoli i porządnie mieszamy,
  7. Na końcu dodajemy białko i pokrojone banany- mieszamy delikatnie łyżką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  8. Spód blachy o średnicy 20 cm  wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto.
  9. Pieczemy ok. 40 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni bez termoobiegu.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. :)

Całe ciasto ma 699 kcal, czyli porcja (1/8 ciasta) ma około 88 kcal dla porównania kawałek wuzetki ma 250 ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz