Składniki:
- puszka czerwonej fasoli,
- 3 jajka,
- 3 łyżki kakao gorzkiego w proszku,
- 3 spore łyżki jogurty greckiego light,
- 3 łyżki słodzika,
- banan,*
- szczypta soli,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- aromat rumowy,*
Sposób przygotowania:
- Fasolę blendujemy na gładką masę,
- Białka ubijamy ze szczyptą soli,
- Żółtka ucieramy ze słodzikiem.
- Następnie dodajemy do żółtek jogurt, kakao, proszek i aromat,
- Mieszamy delikatnie, a następnie miksujemy na gładką masę,
- Dodajemy puree z fasoli i porządnie mieszamy,
- Na końcu dodajemy białko i pokrojone banany- mieszamy delikatnie łyżką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Spód blachy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto.
- Pieczemy ok. 40 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni bez termoobiegu.
Całe ciasto ma 699 kcal, czyli porcja (1/8 ciasta) ma około 88 kcal dla porównania kawałek wuzetki ma 250 ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz