Durszlak.pl

piątek, 22 listopada 2013

Duszona pierś z kurczaka z pieczarkami i papryką.

Witajcie!
Ostatnio jestem w ciągłym biegu. Nie wiem co się dookoła dzieje. Żyję i odliczam do każdego piątku, bo tylko wtedy ma chwilkę na refleksje i odpoczynek. Zaczynam powolutku wchodzić w swój stary rytm i automatycznie poprawia się moje samopoczucie. Na zabiegane dni proponuję Wam taki oto obiad. Przygotowanie zajmuje 10 min, później tylko czekamy. Gwarantuję, że jest o wiele lepszy, niż fast-food zjedzony na mieście. Tym razem z dodatkiem kaszy gryczanej, która:
- jest źródłem błonnika,
- soli mineralnych (wapń, fosfor, magnez, żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor, oraz jod)
żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/kasza-gryczana-zdrowa-i-smaczna_39021.html
żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/kasza-gryczana-zdrowa-i-smaczna_39021.html
- witamin (PP, P, B1, B2),
- jest doskonałym źródłem białka roślinnego, zawiera dwa ważne aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
W razie jakichkolwiek pytań piszcie śmiało!
 Sposób przygotowania jest taki, a nie inny, ponieważ mój organizm praktycznie nie toleruje tłuszczów.




SKŁADNIKI:
  •  pierś z kurczaka,
  • mała cebula dymka,
  • kilka pieczarek,
  • pół czerwonej papryki,
  • przyprawa ziołowa,
  • 2 szklanki wody.
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Do głębokiej patelni wlewamy szklankę wody.
  2. Czekamy do zagotowania.
  3. Na wodę kładziemy przyprawionego kurczaka.
  4. Dodajemy cebulkę pokrojoną w krążki.
  5. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż kurczak będzie miękki od czasu do czasu "podlewając".
  6. Dodajemy pokrojone pieczarki i paprykę.
  7. Dusimy do zmięknięcia warzyw.



B1, B2, P i PP

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/kasza-gryczana-zdrowa-i-smaczna_39021.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz