Durszlak.pl

poniedziałek, 4 listopada 2013

Kurczak po meksykańsku.

Cześć!
Z góry przepraszam, że mnie tak długo tutaj nie było, ale wypadł mi spontaniczny wyjazd. Dzisiaj zaprezentuję Wam przepis na wzmożenie apetytu w upalne dni. Pewnie też tak macie, że przy 30-kilku stopniach nie chce Wam się jeść, macie ochotę tylko na lody i zimne napoje, a na samą myśl o posiłku robi się Wam niedobrze. Z pomocą przychodzi nam kuchnia prosto z meksyku, gdzie upały sięgają zenitu, a ludzie jednak muszą coś jeść. Danie w sam raz dla osób lubiących od czasu do czasu zjeść coś pikantnego. Zatem do dzieła!


Składniki (dla 2/3 osób):
  • Pierś z kurczaka (200g),
  • 0,5 puszki czerwonej fasoli,
  • 0,5 puszki kukurydzy,
  • 3 wyparzone pomidory,
  • 0,75 średniej cebuli,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół zielonej papryki,
  • łyżka oliwy,
  • 3 łyżeczki przyprawy meksykańskiej- ja mam akurat prymat.
  • ryż basmati. 
Sposób przygotowania:
  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kurczaka w kawałkach i pokrojoną w pióra cebulkę.
  2. Doprawiamy dwiema łyżeczkami przyprawy.
  3. Po kilku minutach jak kurczak się lekko zarumieni dodajemy papryki.
  4. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż do zmięknięcia papryki.
  5. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dalej dusimy do uzyskania konsystencji sosu.
  6. Dodajemy kukurydzę, fasolę i łyżeczkę przyprawy.
  7. Wszystko mieszamy i podajemy z ugotowanym ryżem lub z nachos-ami.



Całość ma 584 kcal, w przeliczeniu na osobę mamy tych kcal 194 :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz