Witajcie kochani!
Niedziela, jak niedziela. Wstałam rano. Półprzytomna poszłam do kuchni. Zielona herbata zaparzona, sięgam do szafki kuchennej w poszukiwaniu płatków śniadaniowych. Rozglądam się, a tam pusto... chwila skupienia. No tak wczoraj zjadłam ostatnią porcję. Jako, że jesień ma znaczący wpływ na mój zanik motywacji nie poszłam do sklepu (najbliższy market posiadający granolę z Sante jest około
3 km od mojego domu), a postanowiłam zrobić ją własnoręcznie!
Domowe musli ma swoje zalety: możemy sami wybrać składniki, nie ma ukrytego cukru pod różnymi nazwami, jest zdrowo i w całym domu rozchodzi się zapach miodu i cynamonu :).
Przepis można dowolnie modyfikować pod swój gust. Oto moja propozycja idealna na jesienny poranek:
SKŁADNIKI:
- 200g płatków owsianych,
- 100g płatków jęczmiennych,
- 100g płatków orkiszowych,
- 100g rodzynek,
- 150g orzechów włoskich,
- pół szklanki wiórków kokosowych,
- 5 łyżek płynnego miodu,
- 4 łyżki roztopionego masła,
- cynamon do smaku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Płatki wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Dodajemy rodzynki, posiekane orzechy i wiórki.
- Posypujemy cynamonem.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- Całość polewamy miodem i roztopionym masłem.
- Mieszamy do połączenia składników.
- Pieczemy około 15 min w piekarniku nagrzanym do 180stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz