Wiele osób będących na diecie próbuje wyeliminować całkowicie tłuszcze ze swojego jadłospisu, ale czy słusznie? To prawda powinniśmy ograniczyć tłuszcze nasycone (zwierzęce), aczkolwiek jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do wielu korzystnych procesów w naszym organizmie. Pamiętajmy też, że nie wszystkie witaminy rozpuszczają się w wodzie. Niektóre potrzebują właśnie obecności tłuszczów.
Awokado wśród Polaków nie jest zbyt popularne, a szkoda. Jest znakomitym źródłem dobrych tłuszczów i powinno stale zagościć na stołach nie tylko osób będących na diecie. :)
Składniki:
- 1/4 awokado,
- jajko,
- szczypiorek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Awokado kroimy w kostkę.
- Rozbite jajko mieszamy z awokado, przyprawami i posiekanym szczypiorkiem.
- Smażymy na suchej patelni pod przykryciem na średnim ogniu.
Wartości odżywcze dodam jutro, razem z przepisem na guacamole!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz